Links overslaan

Regenachtig Urk – A lucky shot?

Ik heb mijn camera meegenomen naar kantoor, in de hoop op de terugweg nog een mooie foto te kunnen schieten. Ik heb een locatie in mijn hoofd: Urk. En dan speciaal aanzicht vanaf het IJsselmeer, richting het noorden, waar de vuurtoren mooi uitsteekt vanuit het dorp.

Alweer slecht weer

Het weer is de hele dag dramatisch: grijs, grauw, bewolkt, regenachtig. Niet ideaal voor de foto die ik in mijn hoofd heb. Ik houd nauwlettend de websites met weersverwachtingen in de gaten. Maar dat dat is weinig hoopvol, er wordt weinig kans op verbetering voorspeld. Ik check ook de bewolkingsradar, en dat biedt toch enige hoop. Er lijken zowaar een paar stukken te zijn waar te bewolking minder dik is.

Tik-tak-tik-tak

16.30u: Als ik wat wil, moet het nu gebeuren. De fotolocatie ligt op ongeveer een halfuur rijden. Dan moet ik nog naar de juiste plek lopen, mijn spullen uitpakken en klaarzetten. De tijd dringt, wat zal ik doen? Een blik naar buiten doet mij besluiten om toch snel weg te gaan en het er op te wagen. In het noorden wordt het lichter!

Ik pak mijn spullen en rijd snel naar Urk. Daar parkeer ik onder de vuurtoren. Van daar is het nog ongeveer vijf minuten lopen naar de plek die ik bedacht had. Daar aangekomen zie ik dat het licht beter wordt. Er ontstaan openingen, en lucky me, precies op de plek achter de vuurtoren. Dit kan nog wel eens wat gaan worden….

De eerste foto’s

Zoals altijd neem ik eerst een paar proefopnames om te kijken hoe de belichting is en welke compositie het meest geschikt is. Op basis daarvan besluit ik of ik bijvoorbeeld een filter ga gebruiken, of dat ik toch een andere plek moet gaan zoeken. De eerste foto’s zijn echter best ok (wel wat overbelicht, maar goed):

Urk, de eerste foto's

Wachten, wachten

Uiteindelijk duurt het nog wel een halfuur voordat het licht beter wordt, wat minder intens. Daardoor worden de gebouwen en de verlichting wat beter zichtbaar en kan er met nog langere sluitertijden worden gewerkt. Ik ben blij dat ik me niet heb laten tegenhouden door het slechte weer (en licht), want wat een geluk: het licht wordt mooier en mooier!

Zicht op Urk, in het blauwe uur

Het laatste shot is eigenlijk de beste. Daar hoef ik weinig meer aan te veranderen in Lightroom, op wat belichtingcorrectie en een beetje kleur toevoegen na. Ik ben blij met het resultaat en rij tevreden terug naar huis… Geluk? Of doorzettingsvermogen? Wat vinden jullie?!

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.