Links overslaan
Zonsondergang op het strand op Terschelling - Midsland aan Zee

Terschelling – ‘Beach Series’

Minimaal één keer per jaar bezoek ik mijn favoriete Waddeneiland Terschelling. Ik vind het daar prachtig en mijn creativiteit wordt daar ook altijd geprikkeld; het is een walhalla voor de landschapsfotograaf: uitgestrekte stranden, heidevelden, duinen, verschillende loof- en naaldbossen, pittoreske dorpjes, droogvallend Wad, de Noordzee. Kortom, bijna teveel om in één vakantie te fotograferen.

Focus

Eén ding goed doen is in dit geval beter dan veel dingen half. Vandaar dat ik mezelf een opdracht had gegeven om op één onderwerp te focussen: het strand (bij Midsland aan Zee, in dit geval), bij zonsondergang. De vloedlijn, de golven, de structuren in het zand, de lucht en de verschillende kleuren maken dit op zich al de moeite waard. Eén van mijn valkuilen is dat ik teveel in één keer wil vastleggen, helemaal als ik op een locatie ben waar er verschillende interessante onderwerpen zijn. Met deze ‘oefening’ van het vastleggen van een specifiek onderwerp heb ik mezelf gedwongen om heel duidelijk te kijken naar compositie, lijnen, licht, eigenlijk alles wat je tijdens je werk als landschapsfotograaf wel meeneemt, maar zelden zo bewust van bent.

Daarnaast houd ik er van om zonder ‘pottenkijkers’ te werken, dus niet het gevoel te hebben dat mensen steeds over mijn schouder meekijken (dat gebeurt regelmatig, als je weer eens ergens neerstrijkt met je overvolle rugtas, imposante objectieven, filters en zware statief ;)). Het strand is dan een uitermate geschikte plek om alles in alle rust te doen en te experimenteren.

Hetzelfde, toch anders

Ik kan niet anders zeggen dat ik enthousiast ben geworden van dit experiment: ondanks dat de sfeer op de foto’s hetzelfde is, is het resultaat elke keer anders. Bij het filteren van geschikte foto’s had ik eigenlijk teveel keuze, ik vond het lastig om een definitieve selectie te maken. Veel van de foto’s hadden elk op hun wijze wel ‘iets’ waardoor ik er naar bleef kijken en ze niet wilde weg gooien.

De serie

Dus heb ik besloten om eens een ‘serie’ te plaatsen: vandaar de keuze voor de ‘Beach Serie Terschelling’. Ik ben erg tevreden met het resultaat, wellicht moeten enkele foto’s nog een keer door de nabewerking, maar ik ben nu al tevreden!

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.