Links overslaan
Wierum aan de Waddenzee - Friesland - Een prachtige landschapsfoto

Wierum aan het Wad (en een beetje Paesens – Moddergat)

Wierum, aan de Waddenkust, in Fryslân is een bekende plek voor landschapsfotografen. Ik was er nog nooit geweest, maar afgelopen weekend zag ik mijn kans schoon. Hoewel het geen laagwater was (helaas), wilde ik toch eens met eigen ogen zien wat hier nu te doen was. En genoeg, zo bleek… Wat een prachtlocatie! Er ligt een ‘scheepswrak’ van een oude pruim voor de kust, op slechts 100 meter. Dat leek me een prachtig onderwerp voor mijn foto….

Geen goede voorbereiding

Maar, helaas was ik niet goed voorbereid. Ten eerste had ik de eerste keer niet de getijdentabel bekeken, dus toen ik arriveerde lag de praam half onder water, en was niet bereikbaar. Erg jammer… De omgeving was echter prachtig, dus toch nog een paar mooie kustlandschappen kunnen vastleggen. Volgende keer beter!

Wierum aan de Waddenzee - Friesland - Een prachtige landschapsfoto

Een herkansing

Vanochtend (1o april) een tweede poging gewaagd: om 7.15 zou het laagwater zijn, de zon zou rond 6.45 opkomen. Goede weersverwachtingen. Perfecte omstandigheden derhalve… Maar ik een paar dingen niet goed bestudeerd:

Het ‘laagwater’ was niet ‘laag’ genoeg, in vergelijking met echt laag water scheelde het wel bijna 1 meter, waardoor het slib nog steeds erg zacht was. Daarnaast had ik geen goede schoenen bij me, alleen maar laarzen. Hiermee was het onmogelijk om bij het wrak te komen. Na enkele meters het wad op gelopen te zijn, kwam ik al bijna vast te zitten. Aangezien ik in mijn eentje op pad was leek het met niet zo’n goed idee om met al mijn apparatuur nog verder te lopen. Het risico op een nat pak en schade aan mijn spullen was het me niet waard, helaas…  Het licht was echter prachtig, dus ik heb nog wel enkele foto’s gemaakt van de zonsopkomst boven het wad:

Landschapsfotografie Friesland - Zonsopkomst Wierum aan het Wad

Waddenfoto Paesens - Moddergat bij zonsopkomst

Door naar Paesens – Moddergat

Wierum ligt slechts een paar kilometer van het bekende waddendorp Paesens – Moddergat dus ik besloot om daar ook nog enkele foto’s te gaan maken. De laatste keer dat ik bij Paesens – Moddergat was alweer een tijdje geleden, en dit was bij zonsondergang. Daarom leek het met leuk om eens te kijken hoe deze locatie er bij lag bij zonsopkomst. En ik werd niet teleurgesteld…. Ook een prachtige locatie. Helaas had ik mijn auto iets te ver weg geparkeerd, waardoor ik veel tijd kwijt was met wandelen naar de juiste plek, maar daar zal ik een volgende keer rekening mee houden.

Wat mij direct opviel was de enorme hoeveelheid ganzen die zich in de buitengaatse polder ophielden. Op een gegevens moment kwamen er zoveel overvliegen, precies op het moment dat ik enkele foto’s aan het maken was. Dit voegt dan toch ook wel weer wat toe aan de foto vind ik zelf!

Waddenfoto Paesens - Moddergat bij zonsopkomst

Even later kwam er een man, waarschijnlijk uit Paesens – Moddergat, zijn hond uitlaten. Dat vond ik ook wel grappig om vast te leggen op deze manier. Door de ‘uitgebeten’ zon lijkt het net of de man een portaal van licht inloopt.

Tijd voor wat afwisseling en experimenten

Omdat de zon eigenlijk al te hoog stond naar mijn mening vond ik het tijd voor wat experimentele foto’s. Ik wisselde mijn groothoek (18-35mm) voor een zoomlens (70-300mm), waarmee ik de verschillende houten elementen in de Waddenzee beter kon vastleggen. Ik heb steeds gekeken naar een combinatie van het hout, met een ander element. De ene keer was dit een stel ganzen dat overvloog, de andere keer was het de vuurtoren van Schiermonnikoog op de achtergrond. Hoewel het niet direct voor de hand ligt om deze foto’s te maken, wanneer er zoveel mooie elementen dichtbij zijn, ben ik toch wel tevreden met het resultaat. Het is wat anders dan normaal, maar de foto’s zijn wel sfeervol geworden.

Landschapsfoto bij Paesens - Moddergat - De Waddenzee richting Schiermonnikoog

Landschapsfoto bij Paesens - Moddergat - De Waddenzee richting Schiermonnikoog

Tot slot

Tenslotte heb ik nog een echt experimentele foto gemaakt, van een stukje wad waarin een fraai patroon was te ontdekken.

Al met al, een geslaagd avontuur; ik kom zeker nog een keer terug naar Wierum om het wrak vast te leggen (met het juiste schoeisel ;)).

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.