Links overslaan
Mist boven het Paterswoldsemeer - Molen 'De Helper'

Mistige ochtenden

Dit keer een korte bijdrage, aangezien ik het de laatste nogal druk heb met verschillende werkzaamheden. Toch wil ik graag blijven fotograferen, omdat ik me daar prettig bij voel en het fijn vind om mezelf te blijven ontwikkelen als landschapsfotograaf.

“Het is niet mooi weer…”

De traditionele valkuil van ons (als landschapsfotografen) is dat we veeleisend zijn wat betreft de omstandigheden en hierdoor niet op pad gaan wanneer deze niet optimaal zijn. Daar trap ik ook vaak in, maar soms (zoals nu) wordt ik ook gedwongen om juist de momenten die ik heb wél te benutten, ook al is het weer niet zo goed als gehoopt.

Juist in de herfst

In dit jaargetijde is juist heel veel mogelijk, elke dag is anders! Zo kan de zomer nog een tijdje voortduren, beginnen de bomen al te kleuren, heb je door grotere temperatuurverschillen en hoge luchtvochtigheid kans op mist, en kan het natuurlijk ook heel onstuimig zijn. Deze wisselende omstandigheden zijn een goede leerschool, hiervan leer je snel(ler) wat het effect is van het licht op jouw landschapsfoto’s.

 

Mist boven het Paterswoldsemeer - Molen 'De Helper'

Mist

Maar even genoeg daarover, daar besteed ik later nog wel eens uitgebreid aandacht aan..

Mistige omstandigheden zijn wat mij betreft favoriet in dit jaargetijde. Uiteraard heeft de kleurenpracht ook een grote aantrekkingskracht, maar zoals mijn gekozen ‘naam’ Zenscapes al min of meer laat zien, houd ik ook heel erg van een rustige sfeer en zacht licht. Daarvoor vormen foto’s in de mist een perfecte basis.

Mist boven het Paterswoldse Meer - Zicht op de meerweg

In de buurt van water

Om het effect van mist te benadrukken heb je eigenlijk wel ‘ver zicht’ nodig. In onze vlakke landje wil dat nog wel eens voor een uitdaging zorgen, er staat al snel een object of bebouwing in de weg. Daarom houd ik er van om tijdens mist het water op te zoeken (of uitgestrekte weilanden of natuurgebieden). Door licht in te zoomen kun je het effect van mist verder versterken, waarbij je nog wel elementen kunt herkennen.

Mist boven het Paterswoldse Meer - Zicht op de meerweg

Zo heb ik dus laatst ’s ochtends (op twee verschillende ochtenden) een rondje Paterswoldsemeer gemaakt, waarbij ik deze foto’s heb gemaakt. Hierbij heb ik optimaal gebruik kunnen maken van mijn beperkte tijd en ben toch best tevreden over het resultaat. Zoals gezegd, ik houd ervan; foto’s in de mist!

Mist boven het Paterswoldsemeer - Molen 'De Helper'

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.