Links overslaan
Landschapsfotografie bij nacht - Melkweg op Terschelling

De Melkweg en komeet Neowise – Een experiment met nachtfotografie

Afgelopen vakantie was ik op Terschelling, mijn favoriete Waddeneiland. Ook een mooie gelegenheid om weer eens wat nieuwe dingen te proberen!

Eén van de dingen die nog op mijn lijstje stond is het maken van nachtfoto’s, en van de Melkweg in het bijzonder. Waar kun je dat nu beter doen dan op één van de donkerste plekken in Nederland: Terschelling, uitgeroepen tot “Dark Sky” gebied.

In de duinen bij Midsland

De Boschplaat is het officiële “Dark Sky” gebied, maar er zijn op nog veel meer donkere plekken te vinden, eigenlijk overal waar je een beetje buiten de bebouwing loopt valt het al snel op hoeveel sterren je kunt zien. Zo ook even buiten Midsland, in de duinen bij Midsland-Noord.

Als je op het ‘Uitkijkpunt Midsland-Noord’ gaat staan, heb je een fantastisch uitzicht over het eiland. Een mooi plek voor dit experiment derhalve. Onderstaande foto’s zijn mijn eerste kennismaking met het fotograferen van de Melkweg…

Landschapsfotografie bij nacht - Melkweg op Terschelling

 

Nachtfotografie - De Melkweg boven Midsland

Na een beetje bewerken, kwam de Melkweg nog beter naar voren.

Nachtfotografie - De Melkweg boven Midsland -bewerkt

Belangrijkste lessen voor nachtfotografie

Zoals je boven kunt zien, is mijn eerste poging nog redelijk geslaagd te noemen (al zeg ik het zelf). Echter, ik heb wel wat dingen geleerd:

  • Zorg voor een lichtsterk objectief: ik heb gebruik gemaakt van een objectief dat ik vaak gebruik voor mijn landschapsfotografie, de Nikkor 18-35mm F/3.5-4.5F ED AF. Dit is niet bepaald een lichtsterk objectief (dat is ook niet vaak nodig voor landschapsfotografie omdat je veelal met statief werkt), dit zorgt ervoor dat de lens relatief weinig licht vangt tijdens dit type fotografie. Ook rekening houden met de zogenaamde 5oo-regel (zie link voor meer informatie), waarbij de maximale belichtingstijd tijdens nachtfotografie kan worden bepaald door het getal 500 te delen door de gebruikte brandpuntsafstand van het objectief, in dit geval dus 18mm. Dit om te voorkomen dat de sterren als een streep worden weergegeven. In dit geval was de maximale belichtingstijd dus 500 / 18 = 27,8 seconden. Dat is best lang en ook door de ISO-waarde op te schroeven naar 400 kon ik nog best wat details vastleggen. Maar stel je voor dat je een objectief hebt met maximale F-waarde van 1.8 dan scheelt dat dus 2 stops! (3.5 / 1.41 = 2.5, 2.5 / 1.41 = 1.8). Wat dus betekent dat je vier keer zoveel (per stop 2 x zoveel licht) vast kunt leggen in dezelfde sluitertijd.
  • Zorg voor een interessante voorgrond: ik had van tevoren niet echt een locatie uitgekozen, en daar baal ik achteraf van. Hoewel de dennenbomen voor een mooi silhouet zorgen, denk ik dat foto’s krachtiger waren geweest bij een sterke voorgrond
  • Zorg dat je precies weet wat de instellingen op je camera zijn: zoals gezegd was ik niet per se optimaal voorbereid. Ik was vergeten om een zaklamp bij me te steken (wel klaar gelegd, maar niet in mijn tas gestopt) en daar had ik op locatie veel last van. Hoewel  ik vrijwel alle instellingen en knopjes van mijn Nikon D750 wel kan dromen, is het werken in het aardedonker toch wel even iets anders: je ziet echt helemaal niks. En als je eenmaal een verkeerde toets, al dan niet per ongeluk, hebt ingedrukt of gedraaid is het fijn om te kunnen zien waar je mee bezig bent….

Komeet “Neowise” als bonus

Hoe vaak krijg je de kans op de komeet Neowise met het blote oog te zien? Precies, slechts één keer in de 7000 jaar :). Genoeg reden om deze ook gelijk eens proberen vast te leggen. Ik had me ingelezen, dus wist in welke richting ik moest kijken om de komeet te kunnen zien. Richting Midsland aan Zee, en dan iets naar meer naar westen.

In eerste instantie was Neowise lastig met het blote oog waar te nemen, maar naarmate het donkerder werd, was de komeet en zijn ‘staart’ steeds beter zichtbaar. Toch wel indrukwekkend om eens mee te maken.

Nachtfotografie - Komeet Neowise boven Terschelling

 

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.