Links overslaan
Fotofabriek - Foto's afdrukken in retroprint

Foto’s afdrukken – een blijvende herinnering

In dit digitale tijdperk is mijn valkuil dat ik te weinig tijd neem om foto’s af te drukken en op de ‘ouderwetse’ manier te delen. Maar wat is er nu leuker dan een echte foto in de hand te hebben en deze te kunnen laten zien aan anderen?

Dus toen ik een vraag kreeg van “Fotofabriek” (die ook nog eens gevestigd zijn in Groningen) om eens een paar producten uit te proberen hoefde ik daar niet lang over na te denken. Bij “Fotofabriek” kun je kiezen uit een ruim aanbod van verschillende producten, zo kun je een fotoboek maken, unieke wanddecoratie maken, diverse producten bedrukken en natuurlijk ook gewoon je foto’s afdrukken. Bij het laatste kun je kiezen tussen een groot aantal afmetingen en vormen, maar ik heb gekozen voor een aantal retroprints.

Fotofabriek - Foto's afdrukken in retroprint

Retroprints

Waarom retroprints zou je wellicht zeggen? “Dat is nu niet direct dat ik associeer met landschapsfotografie…”. Dat was ook mijn eerste gedachte, maar juist daarom heb ik daarvoor gekozen. Het printen van landschapsfoto’s in de standaardformaten of uitvoeringen (canvas, plexiglas, etc.) is voor iedereen wel bekend, retroprints vragen om een andere benadering. Het begint bij het kritisch denken over wat voor verhaal je wilt vertellen. Omdat het gaat om een set van 8 foto’s (of meer) heb ik gekozen voor een thematische aanpak. Daarvoor ben ik mijn fotocatalogus ingedoken en gekeken welke foto’s enige samenhang vertonen. Dit vroeg van mij ook weer een frisse blik om mijn landschapsfoto’s, en eigenlijk vond ik dat erg leuk om te doen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor twee ‘series’:

  1. Beach Serie Terschelling: een serie foto’s van het strand tijdens zonsondergang op mijn favoriete Waddeneiland: Terschelling. Natuurlijk om te laten zien hoe mooi het daar is, maar ook om de mogelijkheden weer te geven die je op een op het eerste gezicht ‘eenvoudige’ locatie kunt zien. Door licht, getijde en beweging is het beeld steeds weer anders. Dus enerzijds kennen de foto’s veel overeenkomsten, maar zijn ze toch allemaal anders.
  2. Paterswoldsemeer: als je een verhaal wilt vertellen over hoe mooi het dichtbij kan zijn (bijna letterlijk mijn achtertuin), wat is er dan leuker om dit met foto’s te doen? Vandaar mijn keuze voor het Paterswoldsemeer in diverse facetten en stijlen, ook om de diversiteit te benadrukken.

Het proces

Zoals gezegd heb ik gekozen voor een thematische benadering, en hierop mijn foto’s geselecteerd. Het uploaden was een fluitje van een cent, dat is zo klaar. Tijdens het bewerken kwam ik erachter dat er diverse optie beschikbaar zijn: toevoegen van teksten, tekstballontjes, zelfs extra afbeeldingen. Omdat dat in deze weinig toevoegde heb ik het zo simpel mogelijk gehouden en gekozen voor een titel en daarbij voor de ‘Beach Serie’ een nummering… Ook omdat ik het niet vind passen om bij deze vorm van foto’s afdrukken teveel afleiding wil zien.

Het resultaat

En dit is het resultaat:

Retroprints van de Fotofabriek

En deze van Terschelling:

Terschelling in 8 retroprints van de Fotofabriek

De foto’s zijn erg mooi afgedrukt, kleuren zijn zoals gedefinieerd. Ik moet zeggen dat ik het erg leuk vond om mijn foto’s op deze manier een ’tweede leven’ te geven! Wat vinden jullie?

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.