Links overslaan
Fuiken op het Markermeer

Fuiken in het Markermeer

Als landschapsfotograaf ben je vooral afhankelijk van goed licht. En wanneer is dat? Dat weet eigenlijk iedereen: aan het begin en eind van de dag is het licht op zijn mooist (natuurlijk subjectief, maar voor fotografen is dat wel het uitgangspunt). Daarnaast kun je dan werken met langere sluitertijden, waardoor er vaak een meer dromeriger en rustigere sfeer aan je foto’s wordt gegeven.

Grijsfilter en Big Stopper

Maar wat nu als je niet in de gelegenheid bent om op dit tijdstippen er op uit te gaan? Dan kunnen grijsfilters en de “Big Stopper” uitkomst bieden. Uiteraard krijg je niet dezelfde foto’s als tijdens de vroege of late uurtjes, maar door slim gebruik te maken van het licht kun je toch geslaagde foto’s schieten.

Zo was ik afgelopen dinsdag op bij Lelystad, op de Oostvaardersdijk richting Almere, waar ik een mooie compositie zag in het water. Maar helaas, het was lunchpauze, de lucht was grijs. Niet echt de ideale omstandigheden voor het maken van een sfeervolle foto. Toch wilde ik proberen er nog iets van te maken.

Werkwijze

Voor deze foto heb ik dus gebruik gemaakt van een big-stopper en een grijsverloopfilter (met harde overgang). Ik heb eerst mijn ISO op 100 gezet, het diafragma op F9, en de brandpuntsafstand op 29mm. Hiermee kreeg ik de fuiken mooi in beeld, samen met de waarschuwingspaaltjes aan weerszijden. Vervolgens heb ik scherp gesteld op de eerste paal van de fuiken. Hiermee heb ik die (en bijna alles daarachter) scherp in beeld. Vervolgens heb ik de filters er voor geschroefd.

Het resultaat

En warempel, op het moment dat ik een foto wil maken breekt de lucht een beetje open en piept het zonlicht tussen de wolken door. Hierdoor krijgt het water iets meer levendigheid en is alles wat minder hard. Met een sluitertijd van 20 seconden ben ik, ondanks de lastige omstandigheden, tevreden met het resultaat. Wat vinden jullie?

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.