Links overslaan
Prachtige zonsopkomst in het Balloërveld

Het Balloërveld – Een rustige zondagochtend

Afgelopen weekend ben ik er weer even op uit getrokken. Zondagochtend, nog voor het licht was, ben ik in de auto gestapt en naar het Balloërveld gereden. Ik ben al regelmatig in de buurt geweest, bij de Gasterse Duinen, maar het Balloërveld heb ik nog niet bezocht voor mijn fotografie.

Zoals altijd bereid ik me wel een beetje voor, maar het nadeel bij deze grote natuurgebieden (376 hectare volgens Wikipedia) is dat je online niet alles met Google Maps kunt bekijken en ter plaatse snel overdonderd wordt door alle mooie locaties. Dat was bij mij ook wel een beetje het geval. Maar ik had me van tevoren wel bedacht wat ik zo ongeveer wilde maken: een ruimtelijke, rustige foto (Zenscape) en wellicht nog een poging wagen om wat te experimenteren met ‘Woodland’-fotografie. Op dat laatste kom ik in een volgende reportage terug.

Foto van zonsopkomst in het Balloërveld

Rustige composities

Eén van de voordelen van ’s ochtends fotograferen vind ik dat het vrijwel altijd rustig is, zelfs op druk overdag druk bezochte plaatsen, zoals het Balloërveld. Ook deze ochtend was ik in het begin alleen, ik werd alleen ‘gestoord’ door een paar mountainbikers die nadat de zon was opgekomen ook hun kans schoon zagen. De rust geeft mij ook de mogelijkheid om zorgvuldiger te kijken naar potentiële locaties en beter na te denken over mijn composities.

Zoals gezegd wilde ik vooral proberen om minimalistische landschapsfoto’s te maken, waarbij de sfeer van herfst en de vroege (dromerige?) ochtend in de foto is terug te vinden.

Prachtige zonsopkomst in het Balloërveld

Dat is op bovenstaande foto goed gelukt (vind ik zelf). Een rustige compositie, mooie boom als onderwerp en de zon die toch ook een belangrijke rol speelt, met name voor het licht en de sfeer van de foto.

Landschapsfoto van prachtige herfstkleuren op het Balloërveld

Herfstkleuren

Maar goed, als het eenmaal licht is en de zon hoger komt te staan veranderen de omstandigheden natuurlijk direct. Mee het toenemende licht werden de prachtige herfstkleuren ook steeds beter zichtbaar. Dat wilde ik eigenlijk ook vangen in een mooie plaat. Toen ik weer terug liep viel mijn oog in eerste instantie op een rij een bomen in de verte, maar aangezien ik mijn telelens niet mee had genomen was het niet haalbaar om die als onderwerp van mijn foto te nemen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een mooi element in de voorgrond en dat is deze prachtige boom geworden. Hoewel er al een groot deel van het blad op de grond was terecht gekomen, vond ik het nog aanwezige gele blad mooi in contrast met de, inmiddels, bewolkte lucht en de uitgebloeide heide op de voorgrond. Daarnaast kon ik de gele, oranje en rode boomtoppen in de verte nog subtiel meenemen, waardoor deze foto net een beetje extra krijgt en je wat langer blijft kijken.

Fietsers op een zondagochtend bij de molen bij Oudemolen

Een bonus

Nadat ik mijn spullen weer had ingepakt en de zon inmiddels te fel was om nog mooie landschapsfoto’s te maken, stapte ik weer in de auto en reed terug naar huis. Tenminste, dat was mijn bedoeling. Echter, ik zag dat er her en der wat dauw ontstond, wat met het tegenlicht van de zon best nog een mooie plaat zou kunnen opleveren. Daarnaast hoopte ik op de mogelijkheid van zonnewaaiers in het bos. Dus ik heb nog een tussenstop gemaakt bij de molen “De Zwaluw” aan de Molensteeg. Daar kwam met het tegenlicht de molen mooi uit vanuit het donker van het bos. Met de twee pratende mountainbikers vind ik de foto geslaagd en een mooie bonus van een mooie ochtend!

 

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.