Links overslaan
Helpermolen - Paterswoldse Meer - Prachitge foto

De Helpermolen aan het Paterswoldse Meer

Steiger en Helpermolen - Paterswoldse Meer

Vandaag een paar foto’s van één van mijn favoriete fotolocaties voor landschapsfotografie in Noord-Nederland: bij de Helpermolen aan het Paterswoldse Meer.

Hoewel er tegenwoordig bijna dagelijks wel een foto van de Helpermolen gepubliceerd wordt, mag ik natuurlijk deze locatie niet overslaan. Ik kan er tenslotte wandelend en fietsend naartoe. Daarom enkele foto’s die ik de afgelopen jaren rondom de molen heb gemaakt.

Mooie locatie, vlakbij Groningen

Onder de rook van Groningen is een plek te vinden die het hart van elke landschapsfotograaf sneller laat kloppen: water, een molen, mooie elementen op de voorgrond, en, niet onbelangrijk, vaak schitterende luchten. Zonsondergangen, mistige omstandigheden, mooie wolkenluchten…

De Helpermolen - Paterswoldse Meer - Groningen
Deze foto is gemaakt op een mooie namiddag in december. De zon ging net onder en de wolkenlucht verspreidt een schitterende gloed over het meer. De molen staat trots aan de rand van het meer. Ik heb deze foto gemaakt in mijn beginperiode (met mijn oude camera), maar ik vind het resultaat wel acceptabel. De molen wordt mooi gereflecteerd in het water, het houten steigertje voegt nog enige dynamiek toe en de wolkenlucht doet de rest. Wel had ik nu waarschijnlijk voor een iets langere sluitertijd gekozen (al dan niet met een grijsverloop filter).

 

De ‘standaardfoto’ van de Helpermolen: de steiger op de voorgrond, de molen aan de boorden van het Paterswoldse Meer. Dit vind ik een schoolvoorbeeld van landschapsfotografie: het juiste licht, de juiste compositie. Maar toch: omdat ik deze foto al zo vaak heb gezien (en zelf diverse keren heb gemaakt) is het beeld voor mij al een beetje saai….
Koude ochtend aan het Paterswoldse Meer
Deze foto is gemaakt tijdens een korte vorstperiode. Hoewel de omstandigheden niet optimaal meer waren (eigenlijk was het net te licht en te warm geworden), ben ik uiteindelijk wel tevreden over het eindresultaat: de sfeer van de foto sluit aan bij hetgeen ik vast wilde leggen, zoals de vorst (door de aangevroren dauw op de steiger) en de helderheid van het water (door de bladeren die op de voorgrond zichtbaar zijn)
De Helpermolen - Paterswoldse Meer - Groningen
Nogmaals de Helpermolen, nu weer op een december namiddag. Eigenlijk was ik net iets te laat voor de foto, hierdoor is het zwart ook echt zwart geworden (de bomen op de achtergrond bijvoorbeeld), maar hierdoor is de oplichtende molen meer onderwerp van de compositie geworden. Daarnaast vond ik de maan een leuk element. Maar helaas, doordat ik wat te laat was heb ik gebruik moeten maken van een lange sluitertijd, waardoor de maan een soort beweging heeft gekregen. Wat wel voor de foto pleit: hij heeft wel sfeer gekregen door de lange sluitertijd en donkere, bijna paarse, uitstraling.

De Helpermolen - Paterswoldse Meer - Groningen

Oordeel zelf, welke vind je het mooiste?!

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.