Links overslaan
Zonsopkomst in de Onlanden bij Groningen

Koude zonsopkomst aan het Leekstermeer

Het is 6.30u, ik kijk stiekem door de gordijnen door naar buiten. Het is helder en er is vorst voorspeld. Mooie omstandigheden om weer een paar mooie foto’s te gaan maken. Ik kleed me snel warm aan en pak mijn fotospullen bij elkaar. Maar waar zal ik eens heen gaan, ik ben jammer genoeg niet goed voorbereid…

Leekstermeer

Eén van favoriete locaties is het Leekstermeer, met een zonsopkomst in het oosten kun je vanaf de westoever vaak mooie foto’s maken. Ook kun je vanaf daar een fietspad volgen dat het natuurgebied “De Onlanden” in loopt. Omdat ik zo snel geen betere plek weet rijd ik daar heen. De lucht begint al rood te kleuren, veel tijd zal ik niet hebben.

Weersomslag

Terwijl ik verder rijd zie ik dat vanuit het westen de bewolking komt opzetten. Of bewolking, het is eigenlijk een soort mist (maar goed, dat is natuurlijk ook weer laaghangende bewolking). Dit betekent dat het licht snel minder kan worden.

Zonsopkomst aan het Leekstermeer in Groningen

Gelukkig ben ik nog op tijd om een paar mooie foto’s van het haventje te maken bij paviljoen Cnossen.

Zonsopkomst aan het Leekstermeer in Groningen

Maar ik wil eigen wat meer landschapsfoto’s maken, aangezien de aanvriezende mist vaak een mooi effect geeft op de begroeiing en een bepaalde sfeer brengt in het landschap.

Echt koud: snel werken

Ik loop dus het fietspad af, De Onlanden in. Aan de linkerkant is een soort moeras, waar enkele ganzen zich verzameld hebben. Dit vind ik een mooi tafereel om vast te leggen. De ganzen zorgen voor een extra element, terwijl het riet je duidelijk te kou laat voelen. Er ligt ook een dun laagje ijs op het water, wat dit effect nog versterkt.

De koude wind maakt het lastig om rustig foto’s te gaan maken, het is gewoonweg te koud om met blote handen rustig alle handelingen te doen en vervolgens af te wachten. Als het zo koud is zorg ik dat snel kan werken: camera op de juiste handmatige instellingen, bevestigd op het statief, en met het juiste filter al op de camera geïnstalleerd. Ik hoef dan alleen maar de compositie te bedenken, camera neer te zetten en de draadontspanner in te drukken.

Zonsopkomst in de Onlanden bij Groningen

Daar is de mist

Zonsopkomst in de Onlanden bij GroningenZonsopkomst in de Onlanden bij Groningen

Helaas worden de omstandigheden snel minder, de mist komt opzetten en zorgt ervoor dat de rood-paarse gloed snel verdwijnt. Ik maak nog enkele foto’s van objecten in het landschap en wandel vervolgens snel terug. Terwijl ik achterom kijk zie ik nog net de zon door de mist heen schijnen.

Dit ziet er erg mooi uit, maar helaas heb ik zulke koude vingers dat het me niet lukt om mijn objectieven te verwisselen (ik wilde eigenlijk met een zoomlens meer focus op de zon leggen). Ik maak nog een paar foto’s maar echt mooi is het niet….

Zonsopkomst in de Onlanden bij Groningen

Tot slot, terug bij het haventje bij paviljoen Cnossen maak ik nog een foto van de steiger. Hiermee kan ik laten zien wat het licht met een foto kan doen. Toen ik kwam was het mooi, vrijwel onbewolkt. Bij vertrek was het mistig en was alle kleur uit de lucht verdwenen….

Mist op het Leekstermeer

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.