Links overslaan
Landgoed De Braak - Paterswolde

Herfst in de Braak – Paterswolde

De herfst is weer aangebroken. Eén van de mooiste seizoenen voor een landschapsfotograaf, maar ook lastig. Het weer is grillig en je hebt te maken met lastige omstandigheden (die niet altijd goed voor je apparatuur zijn). Maar het kan ook fantastisch zijn: mooie contrasterende kleuren na een regenbui, optrekkende mist in de ochtend, prachtig zonlicht.

Bij mij begint het altijd wel te kriebelen wanneer de dagen weer beginnen te korten en het weer onstuimiger wordt. Ik probeer altijd van tevoren locaties en weersomstandigheden in gedachten met elkaar te combineren, zodat ik een goede afweging kan maken van waar ik die dag heen ga.

Het weer, altijd weer het weer…

Zo ook deze keer. Onder de rook van Groningen ligt een klein pareltje in Paterswolde: landgoed de Braak. Het is prachtig variërend boslandschap, met water, bomen, open gedeeltes, lanen en leuke elementen. Bij uitstek een locatie om op een herfstochtend foto’s te schieten. We worden deze herfst echter niet getrakteerd op de meest geschikte omstandigheden, dus planning is cruciaal. Een combinatie van koud, windstil weer in de ochtend is daarom ook een unieke kans, dacht ik… Afgelopen maandag was het zover, de weersverwachting sprak van een koude nacht (met zelfs kans op vorst) en een vrijwel helder begin van de dag. Ik hoopte daarom op ochtendnevel, helemaal om het afgelopen weekend erg nat was geweest. Maar helaas, de wind was al (te) vroeg opgestoken, het was helder. Weinig kans op zonnestralen door de bladeren…

Landgoed De Braak - Paterswolde

Maar zoals wel vaker, kan ik ook genieten van de ochtend in het bos zelf. Het is niet altijd raak wat fotograferen betreft… De heerlijke frisse geur, de eerste zonnestralen, de prachtige kleuren, paddenstoelen, zingende vogeltjes. Er zijn vervelendere manieren om je week te beginnen. En ik ben toch niet helemaal met lege handen thuis gekomen: ik heb een paar mooie locaties gevonden, waar ik zeker nog eens naar terug ga (wanneer de omstandigheden beter zijn ;)).

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-braak/route/parkbosroute-landgoed-de-braak-drenthe

Laat een reactie achter

This website uses cookies to improve your web experience.